به گزارش مشرق، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمیدر نشست مجازی شورای حکام با تکرار اتهامات بیاساس علیه جمهوری اسلامی ایران، مدعی شد تهران اجازه بازرسی از برخی مکانها را نمیدهد.
وی گفت: ارزیابیها در مورد فقدان مواد و فعالیتهای هستهای اعلام نشده ادامه دارد.
بیشتر بخوانید:
قطعنامه ۳ کشور اروپایی علیه ایران در آژانس اتمی
گروسی: از ایران خواستیم دسترسی به سایتها را فراهم کند
وی در این بیانیه به تصمیم ایران مبنی بر پایبند نبودن به هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (اشاره به گامهای کاهش تعهدات برجامی ایران) اشاره کرد و نوشت: تا این تاریخ آژانس هیچگونه تغییری در اجرای تعهدات هستهای ایران در ارتباط با این اعلام مشخص یا در سطح همکاری ایران در ارتباط با راستیآزمایی آژانس و نظارت بر فعالیتهای ذیل برجام را مشاهده نکرده است.
وی با تکرار اتهامات بیاساس علیه جمهوری اسلامی، مدعی شد: ایران چهار ماه امکان دسترسی ما به ۲ مکان را سلب کرده و تقریباً یک سال است که در مذاکرات جدی برای پاسخ به سؤالهای ما در مورد مواد هستهای اعلام نشده احتمالی و فعالیتهای مرتبط با هستهای شرکت نکرده است. این (اقدام) توانایی آژانس را برای برطرف ساختن سؤالات و ارائه تضمین معتبر در مورد نبود مواد و فعالیتهای هستهای اعلام نشده در این مکانها در ایران تحت تأثیر قرار میدهد.
گروسی گفت: ایران را به همکاری کامل و آنی با آژانس از جمله فراهم کردن دسترسی فوری به مکانهای مشخص شده از جانب ما، فرا میخوانیم.
جلسه کشورهای عضو شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز گذشته ساعت ۱۲:۳۰ به وقت تهران آغاز شد. این نشست، به دلیل شیوع ویروس کرونا، برای نخستین بار به شکل مجازی برگزار میشود.
به گزارش ایرنا، گزارش سالانه سال ۲۰۱۹، گزارش همکاریهای فنی سال ۲۰۱۹، نظارت و راستیآزمایی در جمهوری اسلامی ایران با توجه به قطعنامه ۲۲۳۱ سال ۲۰۱۵ شورای امنیت سازمان ملل، گزارش اجرای پادمانها در سال ۲۰۱۹، اعمال پادمانها در جمهوری دموکراتیک خلق کره، توافقنامه پادمانهای پیمان عدم اشاعه با جمهوری اسلامی ایران از جمله مباحث جلسه دیروز بود.
گفتنی است، به دلیل شیوع ویروس کرونا، این جلسه غیرعلنی بهصورت مجازی برگزار شده است.
اولیانوف نماینده روسیه در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در توئیتر خود نوشت نخستین جلسه مجازی شورای حکام آژانس با اشکالات فنی زیاد مواجه بود که باعث شد برخی اعضای شورای حکام نتوانند سخنان خود را به موقع بیان کنند.
«لارنس نورمن» خبرنگار نشریه «والاستریت ژورنال» مستقر در بروکسل روز جمعه در صفحه توئیتر خود از تلاش آمریکا برای صدور قطعنامهای علیه ایران از طریق نشست روز دوشنبه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داده بود.
سخنگوی وزارت خارجه: مبنای موضوع نشست آژانس درباره ایران ادعای رژیم صهیونیستی است
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران درباره برگزاری نشستی با موضوع کشورمان در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: مبنای موضوع نشست آژانس گزارش رژیم صهیونیستی و ادعاهای آنهاست، ما این رویکرد آژانس را سازنده نمیدانیم.
ادعاهای آژانس بر اساس اسناد ادعایی نتانیاهو است
سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز گذشته در نشست هفتگی با اصحاب رسانه به اظهارات مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی واکنش نشان داد و گفت: این موجب تأسف ماست که دبیرخانه سازمان ملل گزارشهایی را بر اساس فشار و بدون اینکه صحت داشته باشد را ارائه میکنند. درباره آژانس هم، این موضوع ارتباطی به برجام ندارد و آنها ادعاهایی را مطرح میکنند که بر اساس اسناد جاسوسی ادعایی نتانیاهو است. ما به آژانس توصیه میکنیم که در این زمینه کمی واقعنگری داشته باشند و مبنای سؤال خود را مبنایی قانونی قرار دهند و وارد حاشیهسازی نشوند. امیدواریم که نتایج نشست برای صلح و ثبات منطقه سازنده باشد.
بازرسی یا جاسوسی؟
گفتنی است آژانس بینالمللی انرژی اتمی بارها با فرستادن افرادی تحت عنوان «بازرس» اقدام به جاسوسی، فعالیتهای خرابکارانه و ضداطلاعاتی علیه تأسیسات هستهای ایران کرده و از رهگذر برجام با بازدیدهای فراقانونی و فراپروتکلی در سالهای اخیر نیز آن را بهصورت یک قاعده در آورده است.
بهعنوان یک نمونه، آبانماه سال گذشته بود که گزارشهایی مبنی بر ممانعت جمهوری اسلامی ایران از ورود یک بازرس آژانس به تاسیسات نطنز منتشر شد و از سوی ادارهکل اطلاعرسانی سازمان انرژی اتمی ایران هم مورد تأیید قرار گرفت.
سازمان انرژی اتمی در اطلاعیه خود آورده بود «هنگام ورود این خانم بازرس، تجهیزات کنترلی علامت هشدار را نشان داده است و به همین دلیل ضمن کنترل وسایل همراه بازرس از ورود او به سایت جلوگیری و مراتب نیز به آژانس بینالمللی انرژی اتمی منعکس شده و از طرف ایران به آژانس اعلام شده که پذیرش قبلی این بازرس لغوشده تلقی میشود.»
روشن است که حضور جاسوسان حرفهای سیا و موساد و سرویسهای اروپا تحت لوای بازرسان آژانس در ایران (که نماینده آمریکا و اسرائیل بوده نه نماینده اعضا و تابعان بینالملل) یکی از راههای نفوذ دشمن به کشور است
برخی تحلیلگران و کارشناسان معتقدند گزارشهای اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تمهید و زمینهسازی برای آمریکاییهاست تا برای تمدید تحریمهای هستهای علیه ایران و فشار به سایر اعضای شورای امنیت، بهانهای در دست داشته باشند
بر همین اساس بود که بر اساس اعلام کلی کرافت، سفیر آمریکا در سازمان ملل، واشنگتن در جدیدترین اقدام خود علیه جمهوری اسلامی، پیشنویس قطعنامه تمدید تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران را به روسیه ارائه کرد.
گفتنی است معاون وزیر امور خارجه روسیه، ماه گذشته به تلاش آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران اشاره کرده و به خبرگزاری ریانووستی گفته بود: تلاش آمریکا در این زمینه به نتیجه نمیرسد چرا که تمدید تحریم تسلیحاتی تهران ممکن نیست.